За вота: Общини преправят тъмните стаички на паравани. В Кюстендил купуват нови от

...
За вота: Общини преправят тъмните стаички на паравани. В Кюстендил купуват нови от
Коментари Харесай

За вота: Общини преправят тъмните стаички на паравани


За вота: Общини преправят тъмните стаички на паравани. В Кюстендил купуват нови от Нидерландия, 118 000 лв. за плексигласови загради за РИК в София.

Общините у нас всеобщо ще преправят старите тъмни стаички на паравани, вместо да закупуват нови. Те бяха въведени с последните промени в Изборния кодекс.
Централната изборна комисия (ЦИК) обаче не утвърди специфични параметри за размерите и по какъв начин би трябвало да наподобяват те. Това бе мотив за леко напрежение с Министерския съвет, тъй като те имат отношение към техническото подсигуряване на вота. От кабинета даже показаха, че няма потребност от унифициране, тъй като по този начин общините ще се лимитират да слагат параваните според от пространството.

В самите методически инструкции на ЦИК обаче е записано, че в секцията би трябвало да се обезпечи място за гласоподаване, тъй че да се резервира тайната на вота. Зад паравана би трябвало да се слагат маса, стол и наследник химикал. Трябва да има 2 или 3 табла. Първото да е с инструкции, че би трябвало да се употребяват единствено знаците X или V и единствено наследник химикал. Второ – с имената на претендентите по партийни листи. Третото – по какъв начин да отбележим преференция. Именно това се взима като оправна точка от локалната власт, че могат да употребяват детайли от старите тъмни стаички за параваните. Такива са случите в Стара Загора, Хасково, Шумен и София. В Столична община ще махнат единствено една от завесите. Ще бъдат сложени по този начин, че да се резервира тайната на вота, само че и да не се допусне да вземем за пример снимане на бюлетината. Те са направени от сгъваема П-образна структура на дървени крачета.

В Хасково ще употребяват преносимите плоскости от старите тъмни стаички, тъй че краката и главата на гласоподавателя да се виждат, само че не и ръцете. Те са елементарно преместваеми и са с непрозрачни текстилни материи. Налични са за 150 секции, като тук-там има по два паравана. В Стара Загора считат, че техните остарели паравани дават отговор на методическите инструкции на ЦИК. В секциите в града също ще има по два такива. Целта – да не се образуват опашки. В община Невестино са правили инспекция в интернет какъв брой ще им излезе да купят нови, само че поради високите цени се отказали. В Кюстендил обаче са поръчали 120 паравана от Нидерландия, като 10 от тях ще са за запаса. Цената им е към 55 лв. на численост.

На собствен ред Областната администрация в София е поръчала да се изработят и инсталират октанормни паравани и плексигласови загради за образуване работата на трите районни изборни комисии (РИК) в столицата. 23-та и 25-а РИК ще одобряват документи в зали 1 и 6 в НДК, а 24-та РИК в зала „ Асикс Арена “ (бившата „ Фестивална “ – бел. р.). За задачата ще бъдат платени близо 118 000 лв.. Срещу тази сума ще получат 1700 метра паравани и общо 210 загради. Всички те би трябвало да бъдат инсталирани до края на март, а отстранени – до 4 април. На собствен ред Столична община е направила сходна поръчка, само че за наем на въпросните загради за вота на 2 април, а по-късно и за локалните избори. Цената за линеен метър е 62 лв. без Данък добавена стойност, а с налога набъбва на 75,60 лв..
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР